Over NoTabú en Kaat Dierckx

"Spotted deer(Axis axis) at Chennai", door Pazhani Manivannan, gelicentieerd onder CC BY-SA 4.0

Na meer dan 20 jaar ervaring in verschillende functies bij verschillende werkgevers (kleine, middelgrote en grote ondernemingen) vond ik het wel eens tijd voor een nieuwe professionele wending in mijn carrière.

Eigenlijk begon het al te kriebelen tijdens het uitoefenen van een syndicaal dubbelmandaat bij één van mijn laatste werkgevers waar ik de gelegenheid had om verschillende collega’s te begeleiden en te coachen met hun stressklachten, demotivatie, angststoornissen, moeilijke communicaties, pesterijen, … en verstoorde, vaak zeer toxische werkrelaties met rechtstreekse leidinggevenden en collega's.

Deze ongemakkelijke arbeidstoestanden hielden mij ’s nachts uit mijn slaap en betekenden uiteindelijk een schakelmoment om het professionele roer om te gooien en een heuse carrièreswitch te overwegen. De vonk sloeg snel over en het idee begon te rijpen om mij verder te bekwamen in het bestuderen en behandelen van psycho-sociale risico’s waaraan werknemers in het bedrijfsleven worden blootgesteld.

Op voorschrift van mijn huisarts nam ik voor even afstand nam van ‘de werkvloer’. Enkel door het werk ook letterlijk helemaal “los” te laten vond ik de tijd en de ruimte om fysisch en mentaal helemaal tot rust te komen.

Ik maakte van deze rustperiode dankbaar gebruik om veel buiten te lopen, te wandelen en te fietsen in de natuur, mijn eigen ritme te volgen, te luisteren naar mijn lichaam, … en te dromen … Het was een verrijkende tijd, heel krachtig ook. Ik greep de gelegenheid vast om mij verder te verdiepen en te bekwamen in het coachen en behandelen van angst- en slaapstoornissen, burn-out, bore-out, fade-out, … en trauma’s.

Ik had het geluk om goed omringd te zijn door artsen, specialisten, mentors, familie en vrienden en volgde in die rustperiode naast therapie ook nog verschillende opleidingen en workshops, verslond vele boeken en vakliteratuur en ging me steeds verder bekwamen en specialiseren in deze materies.

Mijn liefde voor de mens en het leven in al zijn facetten enerzijds en mijn opleiding als Psycholoog anderzijds zouden uiteindelijk toch in balans komen. Dat werd heel duidelijk … ik zou mijn eigen praktijk opstarten in mijn veilige nest in de natuur.

Geheel onverwacht, maar niet ondoordacht, volgde ik begin 2020 het ondernemingstraject Start me up en waagde ik uiteindelijk de sprong naar het ondernemerschap. Mijn eigen praktijk … NoTabú werd een feit!

Uit de vele interessante en inspirerende gesprekken die ik al voerde met mijn cliënten heb ik ook zelf steeds heel veel opgestoken en bijgeleerd. Het waren telkens zeer boeiende, mooie en bijzonder leerrijke ontmoetingen en wandelingen die ik met elk van mijn cliënten heb afgelegd.

Ik kan met tevredenheid terugblikken op de kleinere en grotere stappen die mijn cliënten hebben gezet op hun vaak hobbelige wegen naar nieuw (werk)geluk. En daar put ikzelf -als coach en als reisgezel- telkens ook heel veel energie uit.

Opleiding en specialisaties

UGENT
Master Bedrijfspsychologie
DIFFERENT
Het wonder van de polyvagaal theorie: De creativiteit van de zwervende zenuw, Burn-out coaching en stress management, Master Class/Capita Selecta in de neurowetenschappen, Symposium “The Brain in Mind”, Symposium “Brein, Branie, Burn-Out”, …
COACH CAFÉ’S CITIZENNE en DYNAMO
Oog in oog met kwetsbaarheid, De Kracht van kwetsbaarheid, Voice Dialogue, De kracht van de positieve mindset, Motiveren zonder dwang, Job Repair, Hoe futureproof is mijn job, The compassionate leader, The change mindset, Cirkelgesprekken rond Corona, Focusing bij stress, …
DE HOOFDZORG-INNOPSY
Werken met moeilijke mensen, Hoe omgaan met verzameldwang, Hoe omgaan met angstige clienten, Rouw en verlies in tijden van Corona, Stress en stressbeheersing, Hoe mensen motiveren die moeilijk te motiveren zijn, Hoe communiceren met psychisch kwetsbare mensen, Zorgen voor jezelf als hulpverlener, …
ACV/PULS
Loopbaanbegeleiding, Burn-out-Hersteltraject, Psychosociale risico’s op de werkvloer, Terug in het zadel/Reïntegratie na langdurige ziekte, Onderhandelen in moeilijke situaties, Sociale Wetgeving, …